nov 232014
 

Varkensrollade uit Baskenland

Varkensrollade uit Baskenland – Een lekker, speciaal receptje om varkensrollade goed te bereiden met de grill. Met diverse kruiden en een marinade van witte wijnsaus.

Varkensrollade uit Baskenland Ingrediënten

  • 750 gram varkensrollade, liefst van de lende en ongekruid
  • witte wijn marinade (recept om zelf te maken: zie hieronder)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 3 eetlepels olie
  • 1 gesnipperde kleine ui
  • 500 gram tomaten
  • mespuntje oregano
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels gesnipperde verse peterselie

Om de witte wijn marinade zelf te maken, is hiervoor nodig:

  • 3,5 dl. droge witte wijn
  • 1 eetlepel (wijn)azijn
  • 1 theelepels tijm
  • 1 worteltje, in plakjes gesneden
  • 1 ui, middelgroot – gesnipperd
  • 2 blaadjes laurier
  • peper
  • 3 takjes peterselie

Meng deze ingrediënten goed, en laat de varkensrollade uit Baskenland hierin marineren, liefst gedurende 12 uur, afgedekt met folie en op een koele plaats en keer de rollade enkele malen. Wie de tijd niet heeft om zelf de witte wijn marinade te maken, het is ook mogelijk om een pakje of zakje witte wijnsaus te kopen in de supermarkt. Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rollade in dit geval niet marineren, maar giet het sausje op het laatst over de rollade of geef er een kannetje saus bij.

Varkensrollade uit Baskenland recept

  • Verwarm de grill of de grill functie van de oven voor
  • Bij de zelfgemaakte marinade: Droog het vlees af en wrijf het in met olie
  • Bij gebruik van witte wijn saus uit een pakje, wrijf de rollade in met wat olie
  • Het mooiste is om de rollade aan het spit te grillen, maar het kan ook op een rooster. Zet hieronder een ovenvaste schaal of bord, om het vet op te vangen
  • Grill de varkensrollade gaar en bruin, eerst tien minuten op stand 10, daarna één standje lager. De totale grill-tijd zal ongeveer 45 tot 50 minuten bedragen
  • Besprenkel de rollade nu en dan met wat marinade of olie
  • Leg in de laatste 15 minuten de overige ingrediënten (ui, tomaten, knoflook en oregano) in de lekschaal van de grill
  • Haal hierna de rollade uit de oven en voeg wat peper en zout naar smaak toe
  • Laat de varkensrollade rusten, ongeveer 5 minuten en snijd er dunne plakken van
  • Doe het tomatenmengsel over in een pan en druk de tomaten en de overige ingrediënten fijn, verdun de saus eventueel met wat marinade vocht of water
  • Voeg de peterselie toe aan de saus en serveer de varkensrollade zo snel mogelijk
  • Geef er eventueel rijst of een salade bij
  • Bij gebruik van een pakje of zakje witte wijnsaus – geef deze bij de rollade of schenk deze erover uit

Sorry, the comment form is closed at this time.